The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Badania przeprowadzono na polach produkcyjnych RZD w Grabowie (woj. mazowieckie), w latach 2013–2015. Oceniono wielkość, strukturę i jakość plonów słomy pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i jęczmienia jarego w zależności od sposobu zbioru słomy oraz określono wielkość jej strat przy zbiorze z pola. W badaniach uwzględniono dwa obiekty – zbiór całej słomy z plewami oraz zbiór słomy ze ścierniska, bez...
Intensyfikacja rolnictwa spowodowała wzrost użycia środków grzybobójczych w produkcji roślinnej. Środki ochrony roślin mogą zmieniać lokalne warunki środowiskowe w glebie, do której mogą się dostawać podczas oprysku roślin lub z zaprawami nasiennymi. Wśród wielu badań prowadzonych nad stosowanymi preparatami należy przeanalizować również ich wpływ na mikroflorę glebową. W przedstawionych badaniach...
NANO-GRO® jest organicznym stymulatorem wzrostu zawierającym siarczany Fe, Co, Al, Mg, Mn, Ni i Ag w stężeniach nanomolowych. Najczęściej jest on stosowany w formie przedsiewnego moczenia nasion, jednakże nie zawsze ta forma aplikacji jest efektywna. Brak doniesień dotyczących wpływu stosowania stymulatora NANO-GRO® na cechy wartości użytkowej roślin bobowatych był przyczyną przeprowadzenia niniejszych...
Celem pracy była ocena plonowania jakościowych odmian pszenicy ozimej na etapie hodowli, doświadczeń i produkcji oraz ocena wykorzystania istniejącego potencjału plonowania. Materiał badawczy stanowiły wyniki plonowania odmian w doświadczeniach Porejestracyjnego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), dane Państwowej Inspekcji Nasiennictwa i Ochrony Roślin (PIORiN) o wielkości plantacji nasiennych oraz...
W pracy podjęto próbę określenia zmian ilościowych i strukturalnych poszczególnych elementów globalnej powierzchni paszowej (GPP), w perspektywie średniookresowej obejmującej lata 2004–2014. Podstawę prowadzonych analiz na poziomie województw stanowiły dane statystyki masowej (NUTS-2). Wynika z nich, że wielkość i struktura globalnej powierzchni paszowej w Polsce jest silnie zróżnicowana regionalnie...
Pracę oparto na badaniach ankietowych przeprowadzonych z właścicielami gospodarstw ekologicznych w woj. podkarpackim. Celem wywiadu było zebranie informacji o zabiegach agrotechnicznych stosowanych w ekologicznej uprawie ziemniaka. Badania dowodzą, że rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne, aby uzyskać duży plon bulw i jednocześnie dobrą ich jakość, wybierali do uprawy średnio wczesne odmiany...
Analysis of relationships between traits is an important stage in research. These results determine the decisions taken at further stages of research as well as those made when realising successive experiments. The paper presents results of an analysis of relationships between twelve traits of two types of maize (Zea mays L.) cultivars differing in leaf blade senescence rates: ES Palazzo and ES Paroli...
The paper presents results of multivariate analyses assessing variation in quantitative traits after the application of nitrogen and magnesium rates in cultivation of two types of maize (Zea mays L.) cultivars, i.e. ES Palazzo and the stay-green ES Paroli. The purpose of this study was to assess the multivariate phenotypic variation of 16 objects which are a combination of four nitrogen doses, two...
Improving Nitrogen Use Efficiency (NUE) in cereal cultivation is of high importance for providing nutrition for the growing population in the world while at the same time reducing the overburdening of the environment with the non-productive excess of reactive nitrogen. Wheat is one of the most vital cereals in human and animal nutrition worldwide. In this study, NUE, N yields (Yn) and N surplus (Nb)...
Improving Nitrogen Use Efficiency (NUE) in crops of winter wheat is of interest in Poland, due to their significant share in the sown area. The aim of this study was, therefore, to determine the relationships between grain (Yd) and N yields (Yn), NUE, Water Use Efficiency (WUE) depending on N rates (F) and actual potential evapotranspiration (APET). The study used the results of field experiments,...
The study attempted to characterize Nitrogen Use Efficiency (NUE), nitrogen yield (Yn), and N balance (Nb = N surplus) depending on the dose of the total N fertilization (F = N dose in mineral fertilizers, natural fertilizers, or N from deposition). The study included basic crops in Poland in the years 1999–2014. The determination of the relationships between Yn, NUE, Nb, depending on F was performed...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.